Bahannya:
2 kilogram beras basmati
100 gram bawang merah - dihiris
50 gram bawang putih - dihiris
50 gram halia - dihiris
1/2 tin susu cair
Empat sekawan - bunga lawang, cengkih, jintan dan kayu manis
1 biji tomato - dipotong empat
2 tangkai cili merah - belah dua
2 tangkai cili hijau - belah dua
5 gram daun sup atau daun bawang - potong 1 1/2 inci
3 gram daun ketumbar
Bahan perasa secukupnya
Cara memasak:
Masak nasi hanya selepas daging siap dimasak
1. Basuh beras, masukkan ke dalam periuk nasi bersama semua bahan yang dinyatakan.
2. Tanak nasi menggunakan periuk memasak elektrik. Apabila nasi kering, ambil sedikit minyak daripada kuah beriani dan siram sedikit ke atas nasi tadi.
3. Biarkan nasi itu dalam periuk seketika iaitu kira-kira lima minit, kemudian hidangkan bersama dalca, pajeri serta papadom.
Daging beriani:
1 kilogram daging - potong 10 ketulan
20 gram rempah beriani - campur sedikit air
1/2 cawan pes tomato
1/2 cawan sos tomato
50 gram bawang goreng
4 sekawan - bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga
50 gram bawang merah - dikisar
20 gram bawang putih - dikisar
20 gram halia - dikisar
3 gram daun pudina - dikisar
3 gram daun ketumbar - dikisar
1/2 cawan minyak sapi
50 gram biji gajus goreng - ditumbuk kasar
50 gram kismis
Bahan perasa secukupnya
Cara memasak:
1. Masukkan daging ke dalam periuk bersama bahan yang sudah dikisar serta rempah, pes tomato, sos tomato, minyak sapi, daun pudina, ketumbar dan empat sekawan.
2. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih dan masukkan biji gajus dan kismis ke dalamnya.
3. Didih dengan api pelahan sehingga daging itu empuk dan tambah bahan perasa.
------------
Keenakan nasi beriani gam memang tidak dinafikan, malah ia antara makanan yang mendapat perhatian pada majlis hebat seperti perkahwinan atau perayaan.
Beriani gam turut menjadi sajian istimewa Hotel Residence@Universit i Tenaga Nasional di Jalan Kajang-Puchong, Bandar Baru Bangi, Selangor.
Chef masakan Melayunya, Chef Ismail Ahmad berkongsi rahsia untuk menyedapkan nasi beriani berkenaan:
# Antara yang penting, beras mestilah berbau wangi dan cantik. Pilih basmati yang perlu dibasuh terlebih dulu sebelum direndam selama setengah jam.
# Bagi membolehkan daging lebih enak dan empuk, perap daging dengan rempah ratus dihasilkan sendiri selama setengah jam.
# Masak dalam api perlahan antara satu hingga dua jam supaya daging benar-benar empuk.
# Antara punca daging tidak menepati cita rasa adalah ia dimasak terlalu cepat dengan api tidak terkawal.
Untuk maklumat lanjut, layari www.residenceatunit en.com atau www.seripacific. com.
Facebook Badge
kami guru Malaysia
my mother
About Me
- seorang ani
- Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.
Dikir Barat J-Qaf
pautan
Rangkaian Pengurusan
My Blog List
-
-
Pesan buat ku - Tazkirah ringkas: Kata ustaz, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi: Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia Allah akan sibukkan kita dengan ur...10 years ago
-
International Seminar On Current Islamic Issues In Southeast Asia - Bekas Dekan Fakulti Dakwah, Dr Hassan Al Basri Qari'ah dari Fakulti Dakwah memulakan majlis dengan bacaan ayat-ayat suci al-Qur'an sebahagian dari teta...10 years ago
Saturday, March 13, 2010
Nasi Beriani Gam
Friday, March 12, 2010
Asam Pedas Melaka
Segenggam cili kering
2.5 sentimeter belacan
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seketul kunyit hidup
Seketul halia
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
Air asam jawa (mengikut jenis ikan)
Cara membuatnya:
Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup, belacan dan jintan dan ketumbar. Tumis hingga garing. Tambah air asam jawa. Biar mendidih, masukkan ikan. Biar mereneh perlahan. Tambah daun kesum. Biarkan sekejap, angkat dan masukkan garam, perisa dan gula secukup rasa.
Mee Bandung Muar
Bahan-bahan :
Mi kuning - dicelur dan ditos.
200 gm keledek
100gm udang kering
3 sudu cili kering yang telah dikisar
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sedikit udang
Gula
Garam
Sebiji telur
Serbuk perasa
Cara membuat:
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Ini diikuti dengan cili kering.
2. Setelah garing, masukkan udang kering.
3. Masukkan air secukupnya dan biarkan sehingga mendidih.
4. Selepas itu masukkan keledek dan udang. Kacau.
5. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
6. Kuah harus dikacau sentiasa hingga masak.
7. Pecahkan telur dan tunggu ia masak. Kemudian tuangkan kuah ke atas mi kuning.
Resepi Gulai Daging Salai
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging salai
250 gm cili padi
5 cm kunyit hidup
3 batang serai
500 gm santan
5 keping asam gelugur
300 gm terung telunjuk
5 tangkai cili hijau (belah dua)
CARA MENYEDIAKAN:
1. Daging dipotong nipis-nipis.
2. Cili padi dan kunyit dikisar halus.
3. Jerangkan periuk dan masukkan daging, cili, serai, asam gelugur. Didihkan sehingga daging empuk.
4. Masukkan santan, garam, terung dan cili hijau.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Angkat dan hidangkan
Resepi (Mee) Mi Udang
Bahan-bahan :
1 peket mi kuning
10 ekor udang
3 biji bawang merah
½ inci belacan
3 ulas bawang putih
2 sudu cili kering
Sedikit sos cili
Sedikit sos tomato
Sawi
Tauge
Daun bawang
Minyak secukupnya
Cara membuat:
1. Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan air rebusan udang.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan serbuk perasa.
4. Setelah sebati masukkan mi kuning dan udang. Kacau seketika.
5. Akhir sekali, angkat dan boleh hiaskan dengan sawi, tauge dan hirisan daun bawang.